Най-голямата природозащитна инициатива Часът на Земята на WWF чука на врата. Както всяка година и тази събота тя ще вдъхнови милиони хора бизнеси и организации по целия свят да дадат своята лепта за опазването на околната среда. Всъщност, природата ни осигурява ресурси на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства. А ние използваме ли ги ефикасно? WWF предлага няколко съвета за това как да боравим с природните ресурси така, че да им позволим да се възпроизвеждат, за да ги завещаем и на бъдещите поколения.

1. Знаете ли че…?
Преди да стигнат до чинията плодовете и зеленчуците в Северна Америка изминават средно по 2500 км. Когато купувате местни продукти не само, че елиминирате дългия път и съпътстващите го вредни емисии, а и запазвате вкуса и хранителните свойства на свежата храна.

2. Знаете ли че…?
Ако тоалетната ви е произведена преди 1992 г. по всяка вероятност тя използва между 13 и 26 литра вода на всяко пускане. По-новите и по-ефикасни модели имат нужда от едва пет литра вода.

3. Знаете ли че…?
Чешма, течаща с достатъчно налягане за да напълни кафена чашка за 10 минути, изразходва над 11 000  литра вода годишно. Спирайте кранчето винаги, когато можете!

4. Знаете ли че…?
Рециклирането на  26 пластмасови бутилки е равно на един костюм от полиестер. А пет рециклирани пластмасови бутилки стигат за създаването на вата за подплата на едно скиорско яке.

5. Знаете ли че…?
Само 10 % от енергията, използвана от крушките с нажежаема жичка, произвеждат светлина. Останалта част генерира единствено топлина. Луминесцентните крушки са до четири пъти по-ефективни от тези с нажежаема жичка.

6. Знаете ли че…?
Американските потребители харчат до 800 пъти повече за литър бутилирана вода, отколкото за вода от чешмата.

7. Знаете ли че…?
Генерирането на ток за захранването на стандартна електрическа фурна за 1 час произвежда повече от 1 кг въглероден диоксид. Един тостер произвежда половин килограм въглероден диоксид за 50 минути; а една микровълнова печка произвежда повече от 20 грама въглероден диоксид за 15 минути.

8. Знаете ли че…?
80 % от фирмите за химическо чистене в Съединените Щати използват перхлоретилен. Това е разтворител, който уврежда нервната система и нарушава хормоналния баланс. Потърсете алтернативно нетоксично химическо чистене или „зелено чистене“ около вас.

9. Знаете ли че…?
Полистиренът („Стиропорът“) е труден за рециклиране. Основната причина е, че нов висококачествен полистирен не може да бъде произведен.

10. Знаете ли че…?
Обикновената миялна ползва около четири литра вода на всяко пускане. А миенето на ръка за 10 минути може да доведе до изразходването на 75 литра вода.

11. Знаете ли че…?
Средностатистическият американeц използва 22 кг носни кърпички годишно. Можем да опитаме да търсим такива с високо съдържание на рециклиране. Гаранция за това е етикетът на международната система за сертификация на продукти от дървесина FSC.

 

Източник: www.wwf.bg