Лесно и бързо може да подготвяте почти всичко, което изхвърляте за рециклиране

 

Само допреди 25-30 години в кошчето за боклук на едно семейство трудно можеше да се открие найлонова торба, пластмасова кутия или шишета от бира и безалкохолно. Освен хранителните отпадъци най-често сред боклуците се мъдреше алуминиева капачка от буркан кисело мляко, картонена кутия от шоколадови бонбони или амбалажна хартия от буца сирене или щафета салам. Буркани и бутилки носехме обратно в магазина, а старите вестници и списания децата събираха през ваканцията и си заработваха сладолед и кола в пунктовете за изкупуване на хартия. Днес всяко домакинство буквално бълва чували с отпадъци. А пластмасовите остатъци от ежедневието ни превръщат всичко наоколо в своеобразно бунище. Оказва се обаче, че без особени усилия и с малко постоянство можем да подготвим за рециклиране почти всичко, което се готвим да пуснем в кошчето. Заслужава си. Не само заради грозната гледка, която ни поднасят преливащите контейнери пред къщи. А заради планетата, чието бъдеще се очертава доста мрачно, ако човечеството не промени навиците си да произвежда повече боклук, отколкото блага.

Хартия

Хартията се рециклира лесно, а изделията от рециклирана хартия по нищо не се различават от останалите. В същото време повторното използване на хартията спасява хиляди, дори милиони дървета. Картонените опаковки, листовете за писане и чертане, стари вестници и списания, кутии от бонбони, пици, яйца и обувки, подаръчни торбички, кашони – всичко може много лесно да се събира и предава за рециклиране. Трябва да знаете, че в контейнерите за разделно събиране не се допуска изхвърлянето на салфетки и санитарни материали, омазнени или силно замърсени картонени опаковки, хартии, върху които има специално покритие от лак или метално фолио. Единственото, което може да ви затрудни при сортирането на хартиените отпадъци, са обемът и тежината им. Може обаче да приложите малък трик – в по-големите картонени кутии и кашони да събирате останалите хартиени отпадъци и веднъж на няколко седмици да ги носите до контейнера. Старите вестници и списания може да се преобразят в нова книга, ако следите годишните кампании на няколко книжарници в страната. Срещу пет килограма хартия за рециклиране получавате книжка по избор.

Пластмаса

Няма да преувеличим, ако кажем, че живеем във века на пластмасата. Използваме я навсякъде и за всичко – от опаковки на храни и напитки, през дрехи от полиестер и найлонови нишки, покривки от изкуствена материя, найлонови пликове за пазаруване, пластмасови са дори банковите карти, с които боравим ежедневно. В същото време природата страда най-много от натрупващите се огромни количества пластмасови отпадъци, защото за разграждането им са необходими хиляди години. Днес световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно. Рециклирането на пластмасата е най-добрият вариант, който щади природата и би намалил производството на нови и нови тонове от нея. Всъщност пластмасите се рециклират лесно. Може да изхвърлите за рециклиране почти всички видове пластмаса, които използвате, включително детски играчки, кутийки от козметика, бутилки от перилни и миещи препарати. Важно е да отстраните остатъците от храна или препарати – с малко вода и мека гъба. Може да изплакнете дори опаковки от сирене, мляко и месо. Домакинското фолио от различни храни също може да изхвърлите след изплакване, опаковките от хляб просто изтръскайте от трохи. Ще се изненадате, че този вид отпадък ще състави най-голяма част от ежедневния боклук на домакинството. Контейнери за пластмаса вече можете да откриете почти на всяка улица. Там също има надписи и указания какво и как можете да подготвите за рециклиране.

Метал

Консервни кутии, метални капачки от бутилки и буркани – всичко това може да бъде рециклирано и да бъде превърнато в нови метални опаковки. Рециклират се най-вече алуминият и стоманата. Всичко, което трябва да направите, за да подготвите кутията или капачката за рециклиране, е да я изплакнете с хладка вода. Контейнери за метални отпадъци вече има почти навсякъде – до традиционните за битов отпадък. Не е нужно да ги изхвърляте ежедневно, защото едва ли ще напълните една торбичка с кутии и капачки за по-малко от седмица-две.

Стъкло

Бутилки, буркани, счупени чаши от стъкло – всичко това може да се рециклира и да бъде превърнато в нови стъклени продукти. При това стъклото може да се рециклира отново и отново. В контейнерите за стъкло се събират всякакви по цвят бутилки и буркани, но след това се сортират по цвят и дебелина на стъклото. Добре е преди да изхвърлите бутилката, да отстраните капачката, която в повечето случаи е метална, и етикетите, които пък ще отидат за рециклиране на хартия. Изплакването на стъкления съд също е препоръчително. Трябва да знаете, че не всички стъклени продукти може да се рециклират. Електрическите крушки, керамиката, прозоречното стъкло, огледалата и чиниите не са направени от същия материал като стъклените буркани и бутилки и не трябва да се смесват с годното за рециклиране стъкло.

Стари дрехи и текстил

Няма гардероб, който да не прелива от овехтели дрехи, изтъркани обувки, скъсани чанти и стари шапки и шалове. Признаваме си чистосърдечно, че ни е трудно да се разделим с голяма част от тях. Но в последните години няколко организации направиха тази крачка по-лека и значително по-удобна. Големи търговски вериги вече приемат текстил за рециклиране, а някои от тях дори предлагат отстъпка в цената за нови дрехи срещу торба със стари. За преработка и повторна употреба се приемат дори чорапи, бельо, покривки, хавлиени кърпи и пердета. Българският червен кръст поставя специални контейнери, в които събира стари, но годни за употреба дрехи и обувки. Те трябва да са изпрани и сортирани, по възможност с обозначение за каква възраст са предназначени. Столичната община също започна кампания за събиране и третиране на текстилни отпадъци и постави 20 постоянни контейнера на различни места из града. Годните за повторна употреба се отделят, а негодните се предават както на инсталации за производство на изолационна вата, така и за производство на памучни парцали за индустрията. Местата с контейнерите за текстил са подробно описани в сайтовете на Столичната община и на Българския червен кръст.

Батерии

Батерии има във всеки дом. Дали обаче съзнаваме колко опасни вещества съдържат те и какво може да се случи с природата, ако не бъдат изхвърлени и съответно унищожени на правилните места? Батериите съдържат тежки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, изключително вредни за околната среда и за здравето на човека. От няколко години почти във всички градове на страната са поставени специални контейнери за негодните за употреба батерии и акумулатори. Има ги в магазините на големите хранителни вериги, в търговските обекти за електроника и електроуреди. Два-три пъти годишно организация, свързана с правилната употреба и съхранение на батерии и акумулатори, прави кампания за събиране на този вид отпадъци.

Лекарства

Едва ли мнозина от вас знаят, че в повечето общини има наредба, която забранява изхвърлянето на лекарства в контейнерите за битови отпадъци. В София например глобата е от 300 до 1000 лева. В същото време няма уточнени специализирани места, на които опасните медикаменти може да бъдат изхвърляни. Някои аптеки приемат лекарства с изтекъл срок. Някои обаче отказват. Общините организират мобилни пунктове, които събират този вид отпадъци. Там може да изхвърлите също бои, лакове, мастила и почистващи препарати. Информация за мобилните пунктове може да откриете на интернет страниците на съответните общини.

 

************************************

Източник: www.duma.bg