Машини издават билет за метрото или ваучер за пазаруване срещу пластмасови отпадъци

Едва ли някой на планетата знае с точност колко тона пластмасови бутилки отиват на боклука дневно. Повечето са за еднократна употреба и са годни за рециклиране. Огромни количества от тях обаче се търкалят по улиците, образуват планини на крайградските сметища, задръстват морския бряг. Все повече държави се ориентират към хитри и доста ефективни похвати, за да накарат хората да предават пластмасовите бутилки за рециклиране. И да получат прилична “награда”. Като например билет за метрото, карта за трамвая, паркомясто или… храна за кучето.

Още през 2014 година китайската столица Пекин започна инициатива, която провокира гражданите да разменят пластмасови бутилки срещу билет за градския транспорт. Машина приема бутилката и издава пропуск за метрото или на спирката на автобуса. Вградени скенери засичат материала и тежестта на предмета, за да изчислят точната му стойност. След това бутилките биват смачкани и сортирани по цвят още докато са в машината. Освен кредит за метрото, срещу празни бутилки можете да получите и карти за телефонната мрежа.

В Истанбул от миналата година също работят подобни апарати. Срещу всяка пластмасова бутилка или метално кенче машината презарежда определен кредит в картата за метрото. И Индонезия е сред пионерите в тази инициатива. В град Сурабая вече цяла година пътуването с автобус се заплаща с пластмасова чашка или бутилка. В зависимост от броя на предадените бутилки, пътникът получава билет за определено време, през което може да се вози в автобуса.

Рециклирай и пътувай

В италианската столица Рим пасажерите ползват отстъпка от 0,05 евро от цената на билета за метрото срещу всяка пластмасова бутилка, поставена в машината на входа на метростанцията. Римската управа направи мащабна кампания, за да рекламира инициативата си под името “Рециклирай и пътувай”.

Същата концепция използват и вендинг-машините в Австралия. Там кампанията стартира в края на 2017 година. В страната пластмасовите отпадъци са огромен проблем – около 160 милиона бутилки годишно се изхвърлят само в най-големия щат – Нов Южен Уелс. Новаторските машини могат да побират 3000 бутилки, като веднага след приемането им ги смачкват. Събраните от хората кредити може да се използват за ваучери за храна, билети за най-известното в света Новогодишно парти или карта за автобус. В Австралия кампанията носи името “Върни и спечели”.

Друг метод въведоха в няколко германски града. Там машина, която поглъща и моментално смачква празните бутилки, пуска в замяна монети. Апаратът всъщност заменя пунктовете за събиране на отпадъци и може да бъде монтиран на много места в градовете.

Във Великобритания можеш да платиш за паркомясто срещу празна бутилка. В град Лийдс има машини, които отпускат 0,20 паунда за всеки отпадък. Ако върнеш достатъчно, можеш да паркираш безплатно за цял ден. Супермаркети в над 50 държави предлагат ваучери за пазаруване срещу върната пластмасова бутилка. Машините обикновено са поставени в магазини от големи търговски вериги. Там срещу пуснатата бутилка рециклиращата система връща бележка и с нея на касата се приспада определена сума от сметката за покупките.

Още по-новаторски е подходът на индийския щат Асам. Там има детски градини, в които родителите могат да заплащат таксата за децата си с пластмасови отпадъци.

Що е “Кучемат” и какво прави в Бургас

България също може да се похвали с подобни машини за бутилки от пластмаса. В Бургас апаратите пускат порция храна за кучета срещу празно пластмасово шише. Кампанията е съвместна инициатива на община Бургас и местното подразделение на Агенцията по храните. Целта е да се поощри разделното събиране на отпадъци. Машините се казват “Кучемати”. Първите няколко от тях бяха монтирани близо до обособените кучешки площадки в Морската градина и парковете в кварталите “Изгрев” и “Славейков”. В едното отделение на машината можете да излеете вода от пластмасова бутилка, с която да напоите своето куче. При поставяне на празната бутилка в специален отвор се задейства механизъм, който пуска безплатно в друго отделение, съседно на това с водата, порция храна на гранули. Апаратите са доста икономични, защото се захранват със соларни батерии.

Ефектът за планетата

Засега ефектът от рециклиращите машини е повече от положителен. Пред голяма част от автоматите има опашки от желаещи да върнат пластмасовите бутилки и да получат билет или касова бележка. Все още обаче кампаниите са само капка в морето от тонове пластмаса, с която задушаваме Земята.

Според проучване, на глобално равнище всяка минута се купуват 1 милион пластмасови бутилки. А на година отпадъците от този материал надхвърлят 274 тона. В доклада на Световния икономически форум пише, че 8 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океаните всяка година. В същото време за разграждането на пластмасата в природата са необходими повече от 500 години.

ii
Източник: www.duma.bg